Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nı kabul etti. Belediye Başkanı İsmail Arter, Odanın Genel Koordinatörü Hürrem Tulga ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşmede belediye ile odanın işbirlikleri görüşüldü.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Yönetim Kurulu’nun ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ziyaretlerde konuştukları konuların uygulandığını görmeyi arzu ettiğini, yaptıkları görüşmelerin ardından elle tutulur somut projelerin hayata geçtiğini görmeleri gerektiğini belirtti. Ülkedeki ekonomik sıkıntıları da dikkate aldığında odanın elindeki veriler ve istatistiki bilgilerin alınacak ekonomik kararlara ışık tutacağını ifade eden Başkan İsmail Arter, odanın, işsizlik, istihdam, fiyatlar, pazarlama, eğitim çalışmalarına kadar pekçok çalışmasını yakından takip ettiği söyledi. Başkan Arter, yasayla ilgili eksikliklerin düzeltilmesi amacıyla odanın yaptığı çalışmaları da bildiğini, yapılacak çalışmaların yasal zeminde olması gerektiğini ifade etti. Daha önce de konuştukları Surlariçi’nde festival yapılması konusunun gündemlerinde olduğunu, festivalin ses getiren, bölge insanını ve esnafı memnun eden bir festival olması gerektiğini kaydeden Başkan Arter, bu konuda belediye olarak çalışma yapacaklarını söyledi.
Başkan İsmail Arter, ara bölgede pazar yeri kurulması konusunda merkezi yönetimin üzerine düşecek işleri yaptıktan sonra belediye olarak Pazar yerinin altyapısını hazırlayabileceklerini, bu çalışmanın gayet yerinde bir çalışma olduğunu da belirtti. Arter, odanın Gazimağusa’da çıraklık eğitimi vermesini daha önce konuştuklarını, eğitimin verileceği yer konusunda yaşanan sıkıntıya çözüm bulacaklarını, bu projeden vazgeçmeyeceklerini de kaydederek, geçmişte edindikleri tecrübeler doğrultusunda odayla birlikte çalışmanın önemli olduğunu, yapacakları çalışmayı takvime bağlayarak yola çıkacaklarını söyledi.
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga konuşmasında, Hem Mağusa yönetimi Hem Oda olarak Başkan İsmail Arter’i ziyaret ettiklerini ifade ederek, belediyelerin kendileri için hükümet demek olduğunu, belediyeler ile ilişkilerin devam etmesinin işlerin rayında olduğu anlamına geldiğini, ticaret hayatı, imar planı, çarşı, üretim gibi pekçok konuda görüşme yapmak ve paylaşımda bulunmak gerektiğini söyledi. Tulga, 9 yıllık bir çabanın sonucunda esnafın yasasının meclisten geçmek üzere olduğunu, yasa sayesinde belediyeler ile daha kurumsal ilişki kurmalarının sağlanacağını ifade ederek, yasanın küçük orta boy işletmelerin kayıt altına alınmasını sağlayacak olmasının en önemli açılım olduğunu söyledi.
Tulga, “Yasayla birlikte belediye ile ilişkiler daha iyi noktaya gelecek. İşyerlerini standartlar çerçevesinde kayıt altına almış olacağız. Çünkü yapılan işler üzerinden kayıtlar yapılacak, bu bizim açımızdan da belediye açısından da önemlidir” diyerek yasanın çalışanların da kayıt altına alınmasını sağlayacağını, böylece iş gücü açığının net görülebileceğini, her işletmede hangi vasıfta çalışan ve ihtiyacın ne olduğunu öğrenebileceklerini belirtti. Gazimağusa’nın Karpaz’la birlikte düşünüldüğünde bölgede çıraklık ve yetişkinlik eğitiminin verilmesi gerektiğini, belediyenin desteğiyle yer konusu çözüldüğünde eğitimlerin başlamasının artık gün meselesi olduğunu ifade eden Tulga, bu konuda istihdam yaratan yegane kurum olduklarını, verdikleri eğitimlerle meslek öğrettiklerini ve garantili bir istihdam olanağı sağladıklarını belirtti.
“Gazimağusa’mızın marka şehir olma yolunda ilerlediği aşikârdır” diyen Tulga, Suriçi’nde yapmak istedikleri festivalin Suriçi ve Bandabuliya’yı hareketlendireceğini, festivalin çok iyi tasarlanması gerektiğini, belediye ile birlikte festivali sahiplenerek yan yana durup görev alacaklarını aktardı. Tulga, festivallerin güzel olaylar olduğunu ama işin suyunu da çıkarmamak gerektiğini, bir günde dört festival yapılması ve iyi tasarlanmamış festivallerin sıkıntı yarattığını söyledi.
Tulga, Derinya Kapısı açıldıktan sonra, güneyden kuzeye büyük bir hareketlilik olduğunu, BM’den gelen bir öneriyle BM’nin kontrolündeki bölgede kapıya yakın bir noktada yeşil hat tüzüğü kapsamına giren ürünlerin pazarının kurulması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Toplumun sosyal- ekonomik gelişimi açısından bir çalışmanın önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Tulga, belediye ile odanın ilişkilerinin daimi olmasını da diledi.